Het nieuwe iDEAL

Een revolutie voor webwinkeliers en consumenten

De wereld van e-commerce staat nooit stil, en om aan de snel veranderende behoeften van consumenten en ondernemers te voldoen, zal iDEAL binnenkort een ingrijpende transformatie ondergaan. Dit artikel gaat in op de voordelen van het nieuwe iDEAL en hoe het de toekomst van online betalingen en winkelen zal vormgeven.

Waarom iDEAL wordt vernieuwd

Sinds de lancering in 2005 is iDEAL uitgegroeid tot de gouden standaard van online betalingen in Nederland. iDEAL verwerkt jaarlijks meer dan 1,2 miljard betalingen. 70% van alle e-commercetransacties in Nederland worden met iDeal afgerekend.

Maar de manier waarop mensen online winkelen en betalen is geëvolueerd. iDEAL zal met deze transformatie reageren op deze nieuwe realiteit, door het bieden van meer gemak aan zowel consumenten als webwinkeliers.

De eerste vernieuwingen en voordelen

Binnenkort zullen de eerste veranderingen merkbaar zijn voor zowel consumenten als webwinkeliers:

 1. Uniforme iDEAL-betaalpagina: Consumenten kunnen straks hun bank kiezen via een nieuwe iDEAL-betaalpagina die in elke online betaalomgeving hetzelfde is, in plaats van in de winkelwagen op de webwinkel.
 2. iDEAL-profiel voor consumenten: Consumenten kunnen binnenkort een iDEAL-profiel aanmaken. Hierdoor ontvangt de gebruiker bij een iDeal betaling een push notificatie van hun bank app, met het verzoek om de betaling goed te keuren.
 3. Snel Bestellen: Als webwinkeliers “Snel Bestellen” inschakelen, hoeven gebruikers met een iDEAL-profiel, geen adresgegevens meer in te vullen. Deze gegevens worden automatisch ingevuld vanuit zijn of haar iDEAL-profiel. De gebruiker blijft op de website van de webwinkel en krijgt een pushnotificatie van zijn of haar bank, waarmee ze de betaling kunnen goedkeuren.

Voordelen voor Webwinkeliers

 • Uniforme en betrouwbare betaalomgeving.
 • Hogere betrouwbaarheid van iDEAL.
 • Mogelijkheid voor hogere conversiepercentages.
 • Verminderd risico op fouten in het betaalproces.
 • Hogere tevredenheid bij consumenten.

Voordelen voor Consumenten

 • Naadloze, consistente, uniforme en verbeterde betaalomgeving.
 • Meer gemak en een versneld bestelproces.
 • Snellere en eenvoudigere bestellingen en betalingen.
 • Vermindering van het aantal gegevensinvoerstappen.

Tijdslijn

Webwinkels kunnen nu al contact opnemen met hun PSP (Payment Service Provider) en zich voorbereiden op de overstap naar het nieuwe iDEAL. De eerste webwinkels zullen in oktober 2023 worden overgezet, en ze hebben de tijd om de migratie voor 1 juli 2024 af te ronden. Na deze datum zal het huidige iDEAL niet langer beschikbaar zijn.

In de toekomst worden er meer nieuwe iDEAL functies toegevoegd, zoals bijvoorbeeld terugkerende betalingen voor abonnementen, of later betalen.

Conclusie

Het nieuwe iDEAL vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de wereld van online betalingen en winkelen. Het draait allemaal om meer gemak en persoonlijke voorkeuren voor consumenten, terwijl webwinkeliers kunnen profiteren van een verbeterd conversiepercentage. De introductie van uniforme betaalpagina’s, iDEAL-profielen en “iDEAL Snel Bestellen” belooft een makkelijke toekomst voor e-commerce betalingen in Nederland.

Blijf op de hoogte van de introductie van het nieuwe iDEAL en ontdek hoe het jouw online afreken ervaring kan verbeteren.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.