E-commerce trends in Nederland en Duitsland

De e-commerce industrie in Nederland en Duitsland blijft zich ontwikkelen en aanpassen aan de veranderende consument. De bewustwording van duurzaamheid en milieu, is een trend die zich lijkt voort te zetten en die we in de toekomst waarschijnlijk nog vaker zullen zien.

E-commerce in Nederland

Volgens Twinkle, is de gezamenlijke omzet van de 300 grootste online verkopers in Nederland in 2022 met 2% gedaald. Dit resulteerde in een totale omzet van 26,06 miljard euro. Dit is een opmerkelijke ommekeer, want sinds de start van de Twinkle100 (16 jaar geleden), was er nog nooit eerder sprake van een daling in de gezamenlijke online omzet. In eerdere edities steeg de omzet juist met 27,5% ten opzichte van voorgaande jaren.

Verzend- en Retourbeleid in Nederland

De gratis verzending van producten is niet langer vanzelfsprekend en het stimuleren van afhaalpunten, wordt een steeds aantrekkelijker alternatief. Bij 9 procent van de top-100 is verzending altijd gratis, bij 60 procent is het gratis vanaf een grensbedrag. Maar liefst 27 procent rekent altijd verzendkosten.

Het vraagstuk van gratis verzenden en retourneren heeft onlangs veel aandacht gekregen binnen de Nederlandse e-commerce. Wehkamp introduceerde dit jaar als een van de grote webwinkels in Nederland retourkosten van 50 cent per artikel, en dit leidde tot veel interesse in de sector.

Bij 29 procent van de webwinkels betaalt de klant altijd voor het retourneren van producten. Bij 13 procent kunnen klanten gratis producten retourneren in een fysieke winkel. Maar 55 procent van de webwinkels vergoedt retourkosten altijd.

De resultaten van het beleid bij Wehkamp laten zien dat het aantal hoog retournerende klanten aanzienlijk is afgenomen. Klanten bestellen vaker slechts één maat, en er wordt minder besteld om uit te kiezen. Het percentage retournerende klanten is met 10% afgenomen en dit heeft geleid tot 30% minder verpakkingsmateriaal en 10% minder transportbewegingen. Het lijkt dus rendabeler en duurzamer te zijn om een klein bedrag in rekening te brengen voor retourzendingen.

Nederlandse E-commerce Top 10

De online omzet in 2022 van de top-10 grootste webwinkels in Nederland, ziet er als volgt uit:

 1. Bol – €4,02 miljard
 2. Albert Heijn – €1,7 miljard
 3. Coolblue – €1,5 miljard
 4. Zalando – €915 miljoen
 5. Amazon – €900 miljoen (geschat)
 6. Jumbo – €670 miljoen
 7. Wehkamp – €663 miljoen
 8. Picnic – €610 miljoen
 9. Apple – €480 miljoen
 10. Ikea – €420 miljoen

E-commerce Top 10 in Duitsland

De online omzet in 2022 van de top-10 grootste webwinkels in Duitsland, ziet er als volgt uit:

 1. Amazon – €14,4 miljard
 2. OTTO – €4,5 miljard
 3. Zalando – €2,6 miljard
 4. Mediamarkt – €1,8 miljard
 5. Apple – €1,3 miljard
 6. Ikea – €1,3 miljard
 7. Lidl – €965,9 miljoen
 8. H&M – €920,2 miljoen
 9. Saturn – €897,0 miljoen
 10. AboutYou – €894,5 miljoen

Amazon domineert de Duitse E-commerce

In Nederland is Bol nog altijd de grootste, en staat Amazon pas op de 5e plaats. In Duitsland blijft Amazon de markt domineren, en is de term ‘e-commerce’ praktisch synoniem voor ‘Amazon’. In Duitsland is Amazon qua netto omzet even groot als de totale omzet van de andere negen bedrijven in de top 10 samen. De marktplaatsfunctie van Amazon is van cruciaal belang geworden in de marketingstrategie van veel webwinkels in Duitsland, en Amazon lijkt praktisch niet meer in te halen door enige concurrent.

Dit indrukwekkende beeld is echter niet nieuw, want tien jaar geleden was het al niet anders. Dit blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het EHI Retail Institute, dat de stand van zaken in de Duitse e-commerce onderzoekt.

Van elke twee euro die in Duitsland wordt uitgegeven bij een webwinkel, gaat er één naar de Amerikaanse marktplaatsgigant, Amazon. De omzet van Amazon.de is maar liefst drie keer groter dan die van de nummer twee in de lijst, OTTO.

Opvallend is dat de Chinese mode-app Shein een omzet heeft van €434 miljoen. In Duitsland nog niet genoeg voor een plek in de top 10, maar Shein staat wel al in de top 10 van de grootste digitale kledingwinkels. Ter vergelijking, traditionele kledingwinkels zoals Zara bevinden zich op een lager niveau in de ranglijst.

Amazon Duitsland in Cijfers

 • Bruto omzet van €46,3 miljard, wat neerkomt op de helft van alle online uitgaven in Duitsland in 2022.
 • Netto omzet, die Amazon zelf genereert, bedraagt ongeveer €14,4 miljard.
 • Dit is ruim drie keer meer dan de omzet van de nummer 2, OTTO.

Conclusie

Terwijl Nederland een daling in de totale online omzet heeft ervaren, toont de aanpak van retourbeleid door bedrijven zoals Wehkamp de potentiële voordelen van een duurzamer en kostenbewuster beleid.

In Duitsland blijft Amazon onbetwistbaar de koning van e-commerce, met een overheersende positie die de concurrentie ver achter zich laat.

De e-commerce industrie in Nederland en Duitsland blijft in beweging. Beide landen worden geconfronteerd met uitdagingen en kansen in deze snelgroeiende sector, en het is duidelijk dat de toekomst van e-commerce nog veel interessante ontwikkelingen zal brengen. Het blijft essentieel voor zowel Nederlandse als Duitse webwinkeliers om zich aan te passen aan deze veranderende landschappen en te blijven innoveren om hun concurrentiepositie te behouden.